Kontakt telefon 047/411-166
Besplatni broj za hitne intervencije 0800 200 179
Info i podrška info@gradska-toplana.hr

Toplanin kutak

Rekonstrukcija vrelovoda u Meštrovićevoj ulici

Opis: Postojeći vrelovod je izgrađen 1976.godine i do sada je na njemu izvršeno nekoliko sanacija curenja. Iz tog razloga, rekonstrukcija vrelovoda u Meštrovićevoj ulici je bila prijeko potrebna kako bi se na vrijeme osigurala što kvalitetnija i sigurnija isporuka za sve korisnike Gradske toplane.

Zahvat projekta obuhvatio je prostor uz ulicu Ivana Meštrovića od Šestićeve ulice do ulice Marina Držića u dužini 282,82 m. Za svu podzemnu infrastrukturu bilo je potrebno izvršiti mikrolokaciju svih postojećih instalacija, ručnim iskopom otvoriti mjesta na kojima se trase križaju te je trebalo osigurati i zaštiti instalacije od oštećenja. Tijekom izvođenja radova vođena je briga o najmanjoj mogućoj mjeri oštećenja prirode kako ne bi došlo do narušavanja postojeće prirodne ravnoteže. Trasa novog vrelovoda prolazi trasom postojećeg vrelovoda, te je izgrađena u tehnici beskanalnog polaganja s predizoliranim čeličnim cijevima. Dionica rekonstruiranog vrelovoda opskrbljuje toplinskom energijom oko 50 posto korisnika centralnog toplinskog sustava te se ovim putem poboljšala kvaliteta usluge za stanovnike gradskih četvrti Luščić, Novi Centar i Grabrik.  Zamijenjene cijevi su u odnosu na stare, većeg profila, čak 500 mm.

Zbog izvršene rekonstrukcije ,Gradska toplana nema potreba za dodatnim vrelovodnim pumpama. Slijedi balansiranje sustava jer su protoci bolji od očekivanih. Dosadašnji trošak od cca 230 000 kuna na godišnjoj razini moći će se ovim ulaganjem kvalitetnije preusmjeriti obzirom na velike potrebe za ulaganjima koje ovo društvo ima.

 

 

 

Imate pitanja ili probleme sa grijanjem na gradsku toplanu ? kontaktirajte nas !