Pristupačnosti
Pristupačnosti
loading

Savjeti za štednju

Uštede u potrošnji toplinske energije

Upute za održavanje unutarnjih instalacija

Unutarnje instalacije potrebno je redovito održavati, kako bi sustav strojarskog postrojenja unutar toplinske podstanice i unutarnjih instalacija bio ispravan i u optimalnom stanju (balansiran), kako bi krajnji kupci najefikasnije iskoristili toplinsku energiju koju Gradske toplana d.o.o. isporučuje u toplinskoj podstanici. Iako je održavanje zgrade obveza suvlasnika zgrade , Gradske toplana d.o.o. nakon završetka grijaće sezone dostavit će Vam prijedlog troškovnika za popravak i unapređenje na Vašoj toplinskoj podstanici.

Prije početka radova ovlašteni predstavnik suvlasnika podnosi zahtjev za pražnjenje i punjenje sistema, a koje radove obavljaju isključivo djelatnici Gradske toplane d.o.o. 

Savjeti za uštedu toplinske energije

Provjerite raspore na prozorima Vaših stambenih/poslovnih prostora. Ukoliko postoje, treba ih zabrtviti. Nebrtvljeni raspori na prozorima uzrokuju velike gubitke energije.

Prostorije prozračujte redovito, ali ne duže od 10 minuta. Na taj način će se sačuvati toplina akumulirana u zidovima te će nakon provjetravanja Vaš stambeni/poslovni prostor uskoro biti topao kao i ranije. Nikako nije preporučljivo reguliranje temperature prostorije otvaranjem prozora.

Radijatori ne smiju biti zaklonjeni zavjesama i namještajem. Sušenjem rublja na radijatoru praktički prekidate grijanje. Pokriven i zaklonjen radijator je izoliran i nema pravog učinka.

Na nivou zgrade razmislite o obnovi toplinske ovojnice i drugim energetskim poboljšicama u zgradi.

Cjevovode grijanja koji prolaze kroz ne grijane prostore (podrum, stubište, hodnik, tavan) treba toplinski izolirati kako bi se smanjili gubici. Ugradnja termostatskih radijatorskih ventila. U svakoj prostoriji stana termostatski radijatorski ventil može se namjestiti na položaj koji odgovara željenoj temperaturi u prostoriji. Osjetnik u ventilu registrira višak topline u prostoriji (ako je temperatura tople vode u radijatoru viša od potrebne, ili od topline sunčeva zračenja, rasvjete, kuhanja i dr.) i pritvaranjem ventila smanjuje protok tople vode kroz radijatore čime se održava željena temperatura. Tako se može znatno smanjiti potrošnja toplinske energije uz zadržavanje iste ugode grijanja.

Ne pregrijavati stanove 

Projektirana, odnosno željena  temperatura u većini grijanih prostorija je 20 °C. Provjerite termometrom kolika je temperatura u vašem stanu, pomoću ventila na radijatorima podesite željenu temperaturu u svakoj prostoriji (nije posvuda potrebna ista temperatura).

Za svaki stupanj iznad projektirane temperature utroši se oko 6 % više energije. Ako ste nekoliko dana, ili duže, odsutni iz stana, namjestite termostatski radijatorski ventil (ako ste ga ugradili) na položaj "zaštita od smrzavanja" i grijanje će se uključivati samo ako postoji opasnost od smrzavanja. Ako ste odsutni tijekom većeg dijela dana iz stana, termostatski ventil prigušite i namjestite na položaj na koji će održavati temperaturu u prostoriji u kojoj najviše boravite 2 do 3 °C nižom od uobičajene (nakon povratka u stan vratite ventil u normalni položaj i temperatura će ubrzo dostići željenu vrijednost).

Hidrauličko uravnoteženje (balansiranje) instalacije grijanja u zgradi

U praksi se često događa da instalacije grijanja po zgradama nisu izbalansirane čime je protok medija kroz vertikale i ogrijevna tijela koja su bliže toplinskoj stanici veći od projektiranog pa se ti prostori nepotrebno pregrijavaju, dok istodobno prostori koji su dalje i nalaze se u hidraulički nepovoljnijem polažaju ne dobivaju dovoljnu količinu topline te stoga imaju temperature niže od projektiranih. Zbog nekoliko stanova u nepovoljnijem položaju pregrijava se gotovo cijela zgrada, u pregrijanim stanovima otvaraju se prozori umjesto da se priguši radijatorski ventil i tako regulira temperatura u prostoriji. Sve to ima za posljedicu veću potrošnju toplinske energije, što znači i veće iznose na računima za grijanje. Stoga preporučujemo ovlaštenim predstavnicima suvlasnika zgrada da nas kontaktiraju o balansiranju instalacije grijanja u zgradi, čime će svi stanovi primiti upravo potrebnu količinu topline.

Provjera otvora i reški na prozorima i vratima u stanu. Otvori i reške na prozorima i vratima koji nisu zabrtvljeni mogu prouzročiti velike gubitke toplinske energije te ih stoga, ako postoje, treba zabrtviti.

U slučaju pitanja ili problema s grijanjem na gradsku toplanu, kontaktirajte nas.
Kontaktirajte nas